Inspectorul de santier si sarcinile sale

Inspectorul de santier care mai este cunoscut si sub numele de diriginte santier constructii reprezinta, inainte de toate, un intermediar intre beneficiar si furnizorii de materiale, proiectant si asa mai departe. Sarcinile sale sunt numeroase, iar acestea trebuie duse la bun sfarsit intr-un mod profesionist oferind siguranta si calitate in ceea ce priveste procesul de constructie. Initial se va incheia un contract intre investitor si un diriginte santier constructii in baza caruia cel din urma se obliga sa respecte prevederile necesare si etapele care asigura o constructie calitativa.

Un diriginte santier constructii este o persoana care a fost autorizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, iar serviciile sale reprezinta un adevarat avantaj pentru beneficiarul unei constructii. Pe langa acest aspect, trebuie avut in vedere ca legea impune existenta unui diriginte santier constructii inainte de inceperea lucrarilor de constructie a unui imobil.

Dintre sarcinile pe care acesta le are de indeplinit amintim obligatia de a verifica autorizatia de constructie precum si daca proiectul se afla in concordanta cu aceasta. Ulterior, un diriginte santier constructii trebuie sa analizeze cu atentie caietul de sarcini, sa analizeze totodata si proiectul alaturi de tehnologia care va fi folosita pentru a duce la bun sfarsit lucrarea.

De asemenea, o alta sarcina importanta a unui diriginte santier constructii este aceea de a supraveghea intreg procesul de constructie. Spre exemplu, acesta trebuie sa interzica utilizarea unor materiale necorespunzatoare sau accesul unor persoane neautorizate in cadrul unor lucrari ce necesita un personal autorizat. Pe langa toate acestea mai trebuie amintit ca un diriginte santier constructii va verifica daca proiectul este respectat, iar daca apar neconcordante intre proiect si lucrarile executate acesta trebuie sa informeze imediat proiectantul pentru a fi luate unele masuri ce au rolul de a remedia aceasta problema.

Iata, deci, doar cateva dintre aspectele pe care un diriginte santier constructii trebuie sa le aiba in vedere. Pe langa verificarea documentelor, intocmirea altora precum cartea tehnica a constructiei, acesta trebuie sa verifice si sa supravegheze intregul proces de executie al lucrarii. Prin urmare, un diriginte santier constructii este necesar datorita serviciilor sale care constituie un avantaj pentru beneficiar.