Ridicarea topo – o etapa de baza a unei constructii noi

Constructia unei noi cladiri presupune o serie de autorizatii, documente si studii foarte importante ce au rolul de oferi o serie de informatii de natura vitala pentru rezistenta si durabilitatea in timp, dar si pentru corectitudinea amplasarii constructiei. Un astfel de studiu este reprezentat de ceea ce se numeste ridicari topografice, un ansamblu de etape care trebuie urmarite cu strictete pentru a obtine informatii calitative si pentru a interpreta corect toate aceste date.

Una dintre etapele mai sus mentionate consta in preluarea datelor dintr-o arhiva si studierea acestora. Mai departe, dupa ce aceste informatii sunt confirmate, se trece la marcarea terenului si a zonelor noi de trasare. Inainte de intocmirea unui plan de ridicare topo se analizeaza o sumedenie de date, informatii si coordonate, fiind astfel un procedeu relativ complex. Aceste ridicari topografice sunt necesare pentru obtinerea diverselor autorizatii. Indiferent ca vorbim despre demolarea unei cladiri, constructia unei alte cladiri, scoatearea unui teren agricol din aceasta sfera, incheierea unor contracte de concesionari si multe altele, toate necesita o ridicare topo.

Scopul unei ridicari topografice este acela de a stabili si calcula cu exactitate configuratia unui teren. Acestea se impart in mai multe categorii astfel ca exista ridicari topo combinate in care se urmareste obtinerea proiectiei unor puncte in plan si totodata obtinerea proiectiei unor puncte pe verticala sau ridicari topo nivelitice in care se urmareste doar obtinerea proiectiei pe verticala alaturi de ridicari topo planimetrice in care se urmareste obtinerea proiectiei punctelor in plan.

Pentru a fi sigur ca indeplinesti din timp una dintre conditiile de baza in ridicarea unui nou obiectiv este necesar sa ai in vedere aceasta etapa mai sus amintita. Opteaza pentru o echipa de experti care au echipamentele si instruirea necesara sa duca la bun sfarsit aceasta etapa si asigura-te ca indeplinesti una dintre conditiile importante. Dupa cum am amintit anterior, o ridicare topo este utila atat pentru constructie, cat si pentru demolare. Configuratia terenului trebuie stiuta chiar si in cazul proiectarii si executarii unor lucrari precum reteaua de apa, canalizare, curent sau gaz, dar si pentru stabilirea coeficientului de eficienta energetica a noii construcii.

In concluzie, o ridicare topo este o actiune relativ complexa care necesita ceva timp si multa munca atat pe teren, cat si in birou. Pentru a fi sigur ca beneficiezi de acest document atunci cand ai nevoie de el este necesar sa te interesezi din timp de toate etapele ce trebuie indeplinite precum si de conditiile care trebuie respectate in cadrul unei ridicari topo.