Atributiile si sarcinile unui comisionar vamal

Atributiile unui comisionar vamal sunt numeroase, iar serviciile pe care acesta le ofera nu pot fi omise de catre nicio firma sau companie care importa si exporta diverse marfuri. Practic, un comisionar vamal este unul dintre cei mai importanti piloni in logistica unei firme ce are ca domeniu de activitate importul si exportul, asadar iata cateva dintre sarcinile pe care acesta trebuie sa le indeplineasca.

Pentru inceput un comisionar vamal va trebui sa declare in totalitate si in detaliu marfa care trece prin vama, iar ulterior sa calculeze cu exactitate toate taxele care trebuie platite catre stat ca urmare a acestei activitati. In situatia in care titularul operatiunii de import sau export nu a platit aceste taxe catre stat atunci cel care le va plati va fi persoana juridica ce poarta numele de comisionar vamal.

Marfa va fi depozitata si manipulata cu ajutorul unui comisionar vamal sau cu alte cuvinte acesta trebuie sa detina depozite si spatii destinate depozitarii in care materialele sa nu sufere nicio stricaciune. De asemenea, un comisionar vamal va trebui sa posede utilaje speciale destinate manipularii marfurilor precum si personal instruit si pregatit pentru a duce la bun sfarsit aceste actiuni. Mai mult decat atat, un comisionar vamal va trebui sa scoata toata marfa din ambalaje, sa o prezinte autoritatilor vamale si ulterior sa o impacheteze intocmai cum a fost fara a o deteriora.

Pe langa calcul si plata taxelor catre stat, un comisionar vamal va face toate actele necesare pentru vamuirea marfurilor si va completa intocmai cum prevede legea toate documentele. De asemenea, un comisionar vamal asigura in totalitate integritatea marfurilor sau altfel spus acestea cad in responsabilitatea sa. Pe langa reprezentare vamala, un comisionar vamal ofera beneficiarului consultanta si asistenta, astfel incat persoana juridica ce poarta acest nume reprezinta, fara indoiala, un pilon important pentru importatori si exportatori.

Iata, deci, doar cateva dintre atributiile si sarcinile unui comisionar vamal. Inainte de a opta pentru serviciile unei astfel de persoane juridice trebuie sa ai in vedere unele aspecte cum ar fi experienta in domeniu. Opteaza din timp pentru serviciile unui comisionar vamal ce este practic intermediarul dintre compania ta si autoritatea vamala.