Cum alegeti perdelele perfecte

Alegerea perdelelor hotaraste atmosfera pe care doriti s-o imprimati casei si poate fi cheia care va ajuta sa transformati o incapere banala intr-un plina de farmec. Iata cateva sfaturi legate de stilul perdelelor, de lungime si de modalitatile de accesorizare.

Functionalitatea camerei, impactul vizual pe care doriti sa-l obtineti, marimea si forma geamurilor sunt criterii care trebuie luate in considerare atunci cand cumparati perdelele. In plus, trebuie sa va ganditi daca va doriti intimitate sau mai multa lumina si transparenta, daca profilul camerei este unul modern sau traditional.

Orientarea si amplasarea ferestrelor

In alegerea texturii perdelelor este importanta si cantitatea de lumina naturala pe care o primiti, deci orientarea geamurilor in functie de punctele cardinale. Ferestrele orientate catre sud primesc lumina soalara toata ziua, ceea ce poate afecta materialul perdelelor alese si-l poate deteriora. Este, deci, preferabil, sa alegeti o textura rezistenta, fara imprimeuri, dar cu insertii rezistente (de fibre naturale, metalice etc.). Geamurile pozitionate catre nord sunt mai intunecate, astfel incat aveti nevoie de o textura in culori calde, pentru un plus de luminozitate.

Criterii de alegere

Perdelele pot fi uni, cu motive, texturate, transparente sau opace. Stilul camerei, culorile vopsitoriei, tipul de acoperire ales pentru podea si mobilierul trebuie sa fie cateva puncte principale care sa va ghideze in alegerea perdelelor.

  • Tesaturile uni, armonizate cu cromatica peretilor creeaza o atmosfera calma si senina.
  • Textilele contrastante in raport cu nuanta zidurilor accentueaza zona ferestrei.
  • Perdelele cu imprimeuri mari sunt mai potrivite pentru o incapere bine luminata si destul de mare.
  • Culorile calde si luminoase dau un plus de intimitate, iar cele reci largesc aparent spatiul.
  • Materialele cu aparenta lucioasa sau satinata, dar transparente lasa lumina sa treaca si va protejeaza in acelasi timp intimitatea.
  • Evitati sa utilizati o perdea de culoare inchisa intr-o incapere cu pereti pastelati sau in nuante pale si invers. Contrastele mari rup armonia.
  • Nu uitati ca lungimea si latimea perdelelor nu trebuie sa se adapteze dimensiunilor ferestrelor, ci trebuie sa corecteze posibilele defecte. O perdea mai lata decat fereastra va camufla un geam prea stramt, iar o perdea lunga, care matura podeaua va da un plus de eleganta camerei si o va face sa para mai inalta.
  • Puteti accesoriza perdelele cu galerii cu forme, culori si din materiale diverse, in acord cu textura supla aleasa pentru acoperirea perdelelor. Ganditi-va si la capetele de galerie frumos ornamentate, care dau un plus de farmec interiorului, precum si la modalitatile de prindere speciale.

Indiferent de alegerea pe care o veti face, inainte de a va achizitiona perdelele pentru casa, este indicat sa apelati si la sfatul unui specialist. In cazul in care nu va permiteti sfatul unui designer de interior, puteti citi sfaturile oferite de publicatiile dedicate pentru amenajarea locuintei. Sigur veti gasi informatii variate despre cum sa va alegeti perdelele.