Despre marcile inregistrate la OSIM

O marca inregistrata poate fi o sigla, un desen, un model, un slogan sau un sunet. Pentru fiecare in parte, procedeul de inregistrare este identic, diferind doar mici particularitati. O cerere si plata unor taxe sunt primii pasi pentru inregistrarea marcii dorite. In privinta marcilor tip desen sau model, situatia se complica putin. Mai exact apar tot felul de detalii pe care dvs., proprietarul marcii, trebuie sa le cunoasteti.

Sa intelegem, pentru inceput, ce inseamna desen sau model.
Cand vorbim de inregistrarea unui desen la OSIM, ne referim la motive (forme bidimensionale) care se gasesc pe hartie, portelan sau pe tesaturi.
Prin modele de referim la forme tridimensionale (aparatura electrica, piese de mobilier, incaltaminte etc.).

In general, astfel de marci precum desenele si modelele, sunt folosite pentru produsele alimentare, pentru imbracaminte sau pentru diferite articole, ambalaje, jucarii etc. De asemenea, si articolele sportive, cele fotografice, aparatura sau obiectele de decor, precum si produsele farmaceutice sau articolele destinate intretinerii animalelor sunt protejate tot de desene sau modele. Altfel spus, in cazul in care doriti ca nimeni altcineva sa nu mai foloseasca un produs ca al dvs., il puteti proteja inregistrand un desen sau un model care sa-l reprezinte.

Dupa un astfel de tip de inregistrare, la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, dvs. veti avea drepturi depline si exclusive de exploatare al produsului in cauza. De asemenea, aceasta inregistrare interzice altor persoane sa reproduca sau sa produca produsul inregistrat de dvs. Si comercializarea sau vanzarea produsului in cauza sunt interzise.

Astfel de cazuri sunt destul de delicate deoarece dvs. trebuie sa stiti exact ce implica inregistrarea unui desen sau a unui model. Trebuie sa cunoasteti foarte bine drepturile pe care dvs. le veti avea in urma acestor inregistrari. Cel mai indicat este sa apelati la ajutorul unui specialist. Mai exact, un avocat care se ocupa cu inregistrarea marcilor la OSIM. In cazul in care nu cunoasteti un astfel de specialist, puteti sa incercati o cautare pe internet. Exista numeroase firme de avocatura care au site-uri de prezentare si care ofera detalii clare in privinta inregistrarilor de marci. De asemenea, va trebui sa aveti in vedere si servicii recurente privitoare la marca dvs., pe care, de cele mai multe ori, vi le poate oferi chiar biroul de avocatura sau de proprietate intelectuala la care ati apelat sau urmeaza sa apelati pentru inregeistrarea marcii dvs. Printre aceste servicii recurente se numara: monitorizarea marcii, reinnoirea marcii, rezolvarea eventualelor opozitii etc. Gasiti mai multe detalii aici.