Monitorizarea marcilor inregistrate

La ora actuala, in Romania, majoritatea producatorilor si dezvoltatorilor mari lucreaza doar sub marci intregistrate la OSIM. Marcile inregistrate confera siguranta si unicitate unei companii. Insa, pentru a beneficia la maximum de protectia oferita de regimul margilor inregistrate, este important ca acestea sa fie monitorizate permanent. Si cum monitorizarea marcilor a devenit vitala pentru identitatea unei companii, va prezentam cateva aspecte care sa va convinga sa alegeti si acest serviciu atunci cand doriti sa va inregistrati o marca.

Daca in urma cu cativa ani, era suficient doar sa va inregistrati marca pentru a beneficia de protectia marcii dvs., astazi, trebuie sa apelati si la monitorizarea marcilor. Monitorizarea marcilor inseamna verificarea tuturor cererilor de inregistrare depuse la OSIM, si a marcilor inregistrate deja, dintr-un anumit domeniu, de o anumita companie sau numai a marcilor care cuprind un anumit cuvant, slogan etc. Scopul monitorizarii este acela de fi sigur ca nu se va inregistra, sau nu se va modifica o marca inregistrata deja, o marca asemanatoare cu a dvs. intentionat, cu scopul de a se folosi de imaginea creata deja de dvs.

Monitorizarea marcilor va ofera ocazia sa depuneti o opozitie imediat ce observati o cerere de inregistrare a unei marci aproape identica cu a dvs. Opozitia impiedica inregistrarea noii marci, pana la solutionarea disputei, si trebuie depusa in timp util. In cazul in care nu respectati perioada de incadrare, trebuie sa apelati la rezolvarea problemei in instanta. Insa, rolul monitorizarii marcilor este exact acela de a rezolva astfel de situatii inainte de a se ajunge in instanta.

De monitorizarea marcilor se ocupa, in general, cabinete de avocatura specializate in inregistrarea marcilor si monitorizarea lor. Specialistii au rolul de a monitoriza marcile la nivel national, la nivel comunitar (adica cele inregistrate pentru Uniunea Europeana), la nivel international si la nivel national, in alte tari din lume. Toate marcile care par sa va puna in pericol marca, simbolul dvs. trebuie oprite de la a fi inregistrate. Iar de acest aspect se pot ocupa specialistii unui cabinet de avocatura sua de protectia a proprietatii industriale si intelectuale, specialitii care activeaza in cadrul acestor cabinete, avand deja cunostinta de toate procedeele ce trebuie urmate pentru formularea unei opozitii valide.

Astfel, daca aveti o companie, sau daca doriti sa infiintati una, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este acela de a apela la un cabinet de avocatura care sa va sfatuiasca in privinta inregistrarii marcii dvs. si in privinta monitorizarii acesteia. Specialistii va vor ajuta sa gasiti si sa alegeti cele mai bune solutii pentru a fi protejati de lege si de posibila concurenta. Nu trebuie decat sa gasiti cabinetul potrivit dorintelor si bugetului dvs., insa retineti, inregistrarea unei marci, fara monitorizarea permaneneta a acesteia, nu va ofera, pe de-antregul, sigurante de care aveti nevoie!