Otelul beton fasonat, mai rapid si mai de incredere

Ca orice ramura a industriei moderne, metalurgia a ajuns, si ea, la standarde destul de inalte de calitate si pune la dispozitie constructorilor materiale rezistente, durabile si competitive ca pret pentru a putea fi utilizate pe scara larga. Astfel, pentru fiecare fundatie, coloana, stalp sau grinda, este utilizat un material compozit, care utilizeaza betonul pe post de liant si bare metalice de otel beton fasonat, ca armatura. Aceasta combinatie este realizata pentru a imbunatati structura de rezistenta a cladirilor industriale sau civile.Otelul beton utilizat in aceste constructii poate fi cumparat de la distribuitori sub forma, de bare din otel beton pre-debitate la dimensiuni standard, colacii sau piese din otel beton fasonat, adica pre-debitat si indoit conform specificatiilor proiectantului, potrivit pentru a fi inglobat in structura de armare. Fiecare forma de achizitie a armaturilor din otel beton vine cu avantajele si dezavantajele ei, pretul fiind doar unul dintre acestea, care pot fi luate in considerare.

Cand vine vorba de otelul beton in stare bruta, acesta poate fi comandat sub forma de bare sau de colaci. In functie de diametrul nominal al armaturii, materialul din care este realizat, tipul striatiilor sau al acoperirii anticrozive, pretul sau variaza undeva in jurul a 2.9 lei pe kilogram. De aceea, multi constructori prefera sa cumpere armaturile din otel beton sub forma de bare pre-debitate. Partea negativa este ca ei vor fi nevoiti sa il taie si sa il fasoneze pe santier pentru a-l putea folosi in structura de armare. Este o sarcina care consuma timp, fiind, de asemenea, necesare instrumente specializate pentru fasonare, dar si de personal calificat in fasonarea otelului beton.

Un alt punct care se poate dovedi a fi mai putin fericit este acela ca, in timpul prelucrarii, se pot pierde cantitati importante de material. Barele din otel beton vin, de regula, cu lungimea de 12 m, dar daca proiectul presupune utilizarea unor bucati de cinci metri, doi metri vor ramane neutilizati si, cel mai probabil, se vor pierde. Asadar, chiar daca se face economie la achizitionare, pe parcurs ar putea aparea cheltuieli suplimentare, fiind nevoie de mai mult material. Nu in ultimul rand, s-ar putea ca in constructia unei case obisnuite sa nu existe instrumentele necesare pentru a se realiza piesele din otel beton fasonat necesare realizarii structuilor de armare, motiv pentru care intreaga structura poate avea de suferit.

Achizitionarea de bare si colaci din otel beton este mai benefica pentru santierele mari, industriale, unde exista instrumente specializate pentru fasonare si personal calificat in fasonarea otelului beton. Cu toate acestea, oricine poate profita de pe urma otelului beton fasonat. Acesta este ceva mai scump, cu un pret in jurul a 3,2 lei pe kilogram, insa avantajele sale pot fi evidente. In primul rand, se economiseste timp cu debitarea, fasonarea propriu-zisa, manipularea, depozitarea etc, muncitorii putandu-se concentra pe montajul structurii din otel beton fasonat. Fabricile si atelierele specializate detin de masini speciale, cu ghilotina, care taie si indoaie barele din otel beton conform specificatiilor dvs. preluate din proiectul furnizat de inginerul structurist. Acest lucru reduce dramatic pierderile de material, garantand, in acelasi timp, respectarea intocmai a specificatiilor tehnice si lipsa erorilor de executie.

Asadar, oricine poate utiliza otelul beton fasonat, fie ca il foloseste la constructia unei singure case sau la proiecte de o mai mare anvergura. Chiar daca pretul armaturilor din otel beton fasonat este mai mare, avantajele sunt si ele multiple, cheltuiala putand sa fie recuperata pe parcurs. Cu mai putin material pierdut, mai mult timp castigat, mai putin personal calificat necesar, dar si o respectare exacta a proiectului de constructie, otelul beton fasonat este o solutie pentru fiecare constructor.

Unul dintre cei mai mari producatori de armaturi din otel beton fasonat este Meritstahl (www.meritstahl.ro), avand o capacitate de productie de peste 100 de tone pe zi, precum si mijloacele de livrare a produselor de armare in toata tara.