Tipuri de antigeluri

Antigelul este un lichid folosit in diferite instalatii pentru a le proteja de inghet. Astfel, intalnim antigel la automobile, locomotive, avioane, instalatii termice, panouri solare, centrale electrice/termice, pe lemne etc. Toate genurile de instalatii au nevoie de protectia oferita de antigel. Insa, inainte de a achizitiona antigelul, trebuie sa tinem cont de utilizarea acestuia. In consecinta, antigelul necesar unui automobil este diferit de antigelul pentru o centrala termica, sau de antigelul folosit in instalatiile din industria alimentara.

Antigelul pentru centralele termice este realizat din etilenglicol si protejeaza instalatiile de inghet pana la -25 de grade Celsius. Acest gen de antigel este tratat cu inhibitori de coroziune, cu aditivi stabilizatori de pH si protejeaza materialul din care este realizata instalatia in cauza, indiferent ca este vorba de fier, plastic, cupru, inox, aluminiu etc.). Ca aspect, antigelul pentru centrale este vascos, are o culoare albastra-verzuie, nu contine amine, silicati, nitriti, fosfati sau alte substante daunatoare mediului inconjurator. Acest gen de antigel poate fi utilizat exact asa cum este echizitionat sau necesita o diluare cu apa demineralizata.

In privinta centralelor termice, antigelurile sunt de mai multe tipuri, mai multe calitati. Un antigel pentru centrale termice de calitate are o nocivitate redusa, nefiind periculos pentru mediu sau om. In plus, acesta asigura nu doar protectia circuitelor termice la inghet ci si functionarea circuitului la temperaturi foarte ridicate. O astfel de solutie de calitate, pentru centrale termice de calitate, este – obligatoriu – biodegradabila si nu contine nitrati, fosfati, silicati.

Pe langa antigelurile pentru centrale termice, la fel de cautate sunt si antigelurile pentru autovehicule. Acestea au acelasi aspect si, partial, aceeasi compozitie cu cea a antigelurilor pentru centrale termice. Antigelul auto se utilizeaza in solutie de concentratie de 25-67% cu apa distilata/demineralizata. Nu este recomandat sa fie folosit nediluat.

La ora actuala, se inscriu in lista celor mai cautate tipuri de antigeluri si antigelurile speciale pentru panouri solare din glicerina. Acesta, bazat pe glicerina, poate fi folosit, de asemenea, si pentru seminee electrice, centrale termice, instalatii industriale de incalzire. Antigelul pentru panouri solare asigura si protectie la inghet cat si functionarea la temperaturi de 140 grade Celsius. De asemenea, acest tip de antigel trebuie sa fie biodegradabil si sa nu fie nociv pentru om sau mediul inconjurator. Antigelul pentru panouri solare are o valabilitate de peste 10 ani, si trebuie folosit in solutie de concentratie de 25-67% cu apa demineralizata. Acesta nu ataca garniturile, nu uzeaza circuitele termice sub nicio forma si poate fi comercializat in recipiente speciale de 20, pana la 250 de kg. Preturile variand in functie de firma producatoare.

In perioada toamna-iarna, printre cele mai vandute si cele mai cautate tipuri de antigel este antigelul pentru centralele termice. Acesta poate fi gasit in magazine specifice sau in supermarketuri, ambalat in recipienti speciali, din plastic. Important este ca, inainte sa achizitionati antigelul, sa discutati cu un specialist care sa va recomande, in functie de centrala dvs. termica, ce tip de antigel va este necesar. Avand in vedere faptul ca procesul este extrem de important si nu este unui periodic, nu trebuie sa faceti economie si trebuie sa achizitionati cel mai bun antigel pentru centrala dvs. termica.